Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


Η Ζωή μας
     Δύσκολες, δυσάρεστες εμπειρίες αποτυπωμένες από ένα δεκατετράχρονο κορίτσι από το Ιρακ. Εμπειρίες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλα τα προσφυγόπουλα που θέλησαν να ξεφύγουν από τον πόνο και τον φόβο μέσα στον οποίο ζούσαν στη χώρα τους, με την ελπίδα να έχουν μια φυσιολογική, παιδική ζωή.
      Ως εκπαιδευτικοί ενός διαπολιτισμικού σχολείου αισθανόμαστε συγκίνηση να διδάσκουμε αυτά τα παιδιά!

«Καλημέρα φίλες και φίλοι μου,
     Είμαι η Ρόμα και κατάγομαι από το Ιράκ. Θα ήθελα να σας πω μερικά πράγματα για τη χώρα μου που ίσως δεν ξέρετε. Η ζωή στο Ιράκ δεν ήταν πάντα όπως είναι τώρα. Τα τελευταία χρόνια κάθε μέρα ακούμε για δολοφονίες, υπάρχουν τρομοκρατικές ομάδες που μας κάνουν να μην είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς αλλά επιβάλουν αυτό που θέλουν αυτοί. Διαφορετικά η ζωή μας κινδυνεύει. Είναι σαν να ζούμε σε ταινία τρόμου.  Δεν είμαστε ποτέ ασφαλείς όταν περπατάμε στους δρόμους.
     Αυτά που στην Ευρώπη θεωρούνται φυσιολογικά, στην χώρα μου δεν είναι. Αν μιλήσουμε για το σχολείο, η ζωή σε αυτό είναι σκοτεινή. Οι δάσκαλοι μας χτυπούν και φυσικά τα κορίτσια πηγαίνουν σε διαφορετικό σχολείο από τα αγόρια.
    Οι συνθήκες ζωής είναι δύσκολες. Πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να μένουν σε σκηνές, όπως και εμείς και θέλαμε να φύγουμε από αυτές τις άθλιες καταστάσεις.
    Φυσικά η ζωή της γυναίκας είναι πιο δύσκολη εκεί. Οι γυναίκες δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες στη χώρο εργασίας αλλά και στη ζωή.  Λίγα είναι τα επαγγέλματα που επιτρέπεται να κάνει μια γυναίκα, όπως για παράδειγμα νοσοκόμες, και δασκάλες. Δεν επιτρέπεται να βγαίνουν έξω για διασκέδαση μόνες γυναίκες γιατί τις κακοχαρακτηρίζουν. Πρέπει να συνοδεύνται από τους άντρες τους. Γενικά υπάρχει μεγάλη ανισότητα και αδικία στη χώρα μου σε όλους τους τομείς.
      Αυτοί και άλλοι πολλοί ήταν οι λόγοι που μας ανάγκασαν να φύγουμε από εκεί. Εδώ στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη υπάρχει η ζωή που ονειρευόμασταν. Ηρεμία και ασφάλεια. Προσεύχομαι στον Θεό να έχουμε μια καλύτερη ζωή, να εκπληρωθούν τα όνειρα μας και ο καθένας και πετύχει αυτό που θέλει στη ζωή του. Και πάνω απ’όλα να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον με ειρήνη και ελευθερία!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου